KEŽMAROK: Prezident obdivoval zručnosť majstrov remesiel

11.07.2008 Kežmarok

Vyše 200 remeselníkov prezentujúcich takmer polstovku známych i menej známych remesiel stretlo sa v Kežmarku na 18. ročníku festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý slávnostne otvorili dnes popoludní.
Medzi hosťami podujatia, ktoré má vysoký kredit v kalendári kultúrnych podujatí na Slovensku, boli prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, minister zahraničných vecí Ján Kubiš, poslanci, primátori družobných miest zo zahraničia a ďalší. Počas prehliadky areálu remesiel sa prezident v sprievode primátora mesta Igora Šajtlavu pristavil pri jednotlivých stánkoch. Zaujímal sa o výrobu a zdobenie medovníkov, o vyšívané a háčkované ozdoby, ale aj výrobky
umeleckých drotárov. \"Nevidím tu to, čo je pre drotárstvo typické, \" zažartoval s majstrom, ktorý narážku pochopil. \"Áno, pasce na myši, \" zareagoval. Dodal, že tie sa už nevyrábajú. \"Ale myši zostali, \" nedal sa prezident, ktorý bol na EĽRO už vlani, takže festival a mesto dobre pozná.
Prvý raz bol na podujatí šéf diplomacie Ján Kubiš, ktorý pre TASR konštatoval, že \"remeslá sú umenie, každodenný život, tradícia a dúfajme, že majú aj budúcnosť. Ako ministra zahraničia ma prilákal do Kežmarku cezhraničný rozmer podujatia. Vidím, že má niekoľko vrstiev. Sú tu remeselníci, ale aj rôzne súbory zo zahraničia. Je to pekná tradícia, ktorú toto bývalé kráľovské mesto rozvíja\".
Mesto očakáva počas festivalu, ktorý potrvá do nedele, približne 50 tisíc návštevníkov zo Slovenska i zahraničia. Okrem prezentácie remesiel pripravilo pre nich pestrý sprievodný program, v ktorom sa predstaví asi 800 účinkujúcich z desiatich krajín.
Európske ľudové remeslo je prvým a najväčším festivalom svojho druhu v Európe. Vznikol v roku 1991 so zámerom pripomenúť si a oživiť staré remeslá, ktorým sa v slobodnom kráľovskom meste Kežmarok mimoriadne darilo. Historička Nora Baráthová konštatovala, že \"mesto bolo v minulosti vyhľadávanou obchodnou križovatkou, ktorou prechádzali kupci a remeselníci zo severu Európy i z Afriky, čo napomáhalo rozvoju remesiel\". Viac remeselníckych dielní a cechov mali
iba Bratislava a Košice. Najstarším potravinárskym cechom v Kežmarku bol cech rybárov, ktorému je venovaný 18. ročník EĽRO.
 

Vyberte región